Saturday 5 November 2011

Mikä olut sopii ruoan kanssa yhteen?

Olutta voidaan juoda monessa tarkoituksessa. Miedot massalaagerit ovat yleisesti humaltumiseen mahdollisimman halvalla ja helposti juotavalla oluella. Vähän kalliimmat ja vahvemmat oluet sopivat paremmin nautiskeluun, mutta entäpä ruokajuomaksi?

Monet oluet sopivat ruoan kanssa yhteen loistavasti. Mieto perus III-lageri menee toki ruoan keran erittäin hyvin alas janojuomana, mutta on parempiakin vaihtoehtoja. Viiniä ruokajuomana on käsitelty jo kauan, mutta olut on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Mielestäni kalan ja kanan kanssa sopivat erityisen hyvin miedommat belgityyliset oluet (Leffe Blond), pilsnerit (Pilsner Urquell), vehnäoluet (Weihenstephaner) ja ylipäänsä sitruunaiset raikkaat oluet. Pihvin (nauta/possu)kera mielestäni jokin hieman vahvempi on parempi vaihtoehto. Sen kanssa sopivat ale (mieluiten vahva), vahvat belgi-alet (Chimay Blue), dubbel ja tripel-tyyliset oluet (Westmalle Tripel).

Ruoan tyypin lisäksi itselläni on yksi nyrkkisääntö: mitä tulisempi ruoka, sen purevampi olut. Joku kohtalaisen humaloitu tai katkera olut antaa vastusta tuliselle, esim chilillä maustetulle sapuskalle. Koska juoma ei kuitenkaan poista poltetta, on turha sen vuoksi juoda litrakaupalla halpaa III-lageria. Sen sijaan moni hieman miedonmpi (jopa kalliskin) olut menee vähän hukkaan tulisen ruoan kylkiäisenä, koska tulisuus peittää maun alleen. Mutta esimerkiksi erittäin vahva Indian Pale Ale (esim. Flying Dog Snake Dog IPA) potkii sopivasti vastaan tulisen ruoan alta kun sitä ottaa kulauksen välissä. Täydellinen harmonia ruoan ja oluen maun välillä.

Mielestäni stoutit eivät sovellu ruoan kera aivan yhtä hyvin kun vaalet oluet. Ne ovat ehkä paremmin "jälkiruoka-olutta". Toki niitäkin voi kokeilla. Yksi suosikki mikä toimii tummista aina ruoan kera on suomalainen Koff Porter - yllättävän hyvä suomalainen tumma olut jonka suhteen Koff on täysin ylittänyt itsensä. Suosittelen kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä ja ottamaan selvää mitkä oluet on omia suosikkeja ruokajuomana!

    

Friday 4 November 2011

Westmalle Tripel (BEL) Arvostelu



Westmalle Tripel on trappisti-olut Belgiasta - Olutopas.info sivulla luokiteltu Tripel oluttyypin alle. Prosentteja tässä monsterissa on 9,5%. Tuoksu on hieman alkoholimainen ja erittäin hedelmäinen. Lasiin kaataessa tämä olut jättää erittäin pitkäkestoisen ja runsaan vaahdon. Varovasti kaadellessa lasiin oli vaahtoa ensiksi noin 4/5, ehkä enemmänkin. Katoaa muutamissa minuuteissa aika minimiin.

Maku on kohtuullisen hedelmäinen - sitrusmainen ja banaanimainen, pieni alkoholin lämmittävä puraisukin tuntuu lopussa ja olut jättää ihan mukavan jälkimaun. Prosentteihin nähden ehkä lievästi "miedohko" joskin omaa sopivasti runkoa eikä näin kuitenkaan jää liian "vetiseksi". Keskiverto voimakkuudeltaan ja sopivan pehmeä juotava - kohtuullisella alkoholin puraisulla joka on hieman kirpeähkö.

Kyllähän tätä juo ihan mielellään. Yli keskiverto ja hyvin juotava vahva trappisti-olut, ehkä olisin odottanut vielä hieman enemmän luonnetta ja voimakkuutta, mutta voinen suositella testaamaan kuitenkin. Valittu Olutopas.infossa kuukauden olueksi - mikä omasta mielestä ehkä on hieman liioiteltua kuitenkin - nimittäin varmaan vielä loistavampiakin ehdokkaita olisi luullut löytyvän.

Arvio 3½/5