Tuesday 19 July 2011

Pilsner Urquell (CZE) Arvostelu


Pilsner Urquell on tsekeistä tuleva pils-tyylinen vaalea olut jossa on Suomessa 4,4% alkoholia. Väriltään olut on kirkkaan kullan keltainen. Vaahto tässä oluessa on aika ohut ja nopeasti katoava. Tuoksu on aika laimea, ehkä aavistus humalaa ja ruohoisuutta.

Onneksi tuoksun vaisuudesta huolimatta makua tässä on kuitenkin pils-tyyliseen olueen aika kivasti, hintansa väärti siis. Monet pilsnerit tuppaavat etenkin maitokauppaversioina olemaan aika vetisiä ja laimeita, monet toki kivoja janojuomiksi mutta se siitä.

Urquellin maussa maistuu rapsakka humalointi ja ruohoisuus ensipuraisussa. Esiin kohoaa kohta kohtalainen hiilihappoisuus ja sopiva katkero/kitkeryys joka muuten puraisee aika kivasti tämänkin tyyppisen oluen ollessa kyseessä näillä prosenteilla. Yllättävää.

Loppumakuna kielelle jää hieman voinen, ruohoinen ja kitkerähkö humalapitoinen vivahde joka kestää sopivan kauan. Vaikka siis ensipuraisu on hyvinkin kuiva niin suuhun jää lopulta humaloidun rasvainen jälkimaku - hyvä sellainen - tekee mieli lisää. Tämä on enemmän kohtuuvaudilla nautiskeltava pils-tyylinen olut kuin kittaustavaraa. Vaikka oluen runko ei niin täyttävä ja paksu olekaan, niin humalan puraisu ja hiilihappomaisuus sekä kitkeryys puskevat makuhermoja vastaan sopivan haastavasti.

Tämä on maitokauppa-pilsnereiden ehtaa eliittiä, vastusta pitänee etsiä tässä joku kerta Alkosta käsin. Suosittelen lämpimästi perus vesittettyihin pilsnereihin kyllästyneille jotka hakevat rapsakampaa ja purevampaa versiota. Ei niin nautiskeluolut kuin täyteläinen tumma stout tai korkean humalapitoisuuden omaava indian pale ale - mutta ei kyllä mitään nopeastikaan juotavaa olutta. Himo tähän kyllä tulee. Kannattaa kokeilla ehdottomasti.

Arvosana: 3½/5

No comments:

Post a Comment