Saturday 5 November 2011

Mikä olut sopii ruoan kanssa yhteen?

Olutta voidaan juoda monessa tarkoituksessa. Miedot massalaagerit ovat yleisesti humaltumiseen mahdollisimman halvalla ja helposti juotavalla oluella. Vähän kalliimmat ja vahvemmat oluet sopivat paremmin nautiskeluun, mutta entäpä ruokajuomaksi?

Monet oluet sopivat ruoan kanssa yhteen loistavasti. Mieto perus III-lageri menee toki ruoan keran erittäin hyvin alas janojuomana, mutta on parempiakin vaihtoehtoja. Viiniä ruokajuomana on käsitelty jo kauan, mutta olut on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Mielestäni kalan ja kanan kanssa sopivat erityisen hyvin miedommat belgityyliset oluet (Leffe Blond), pilsnerit (Pilsner Urquell), vehnäoluet (Weihenstephaner) ja ylipäänsä sitruunaiset raikkaat oluet. Pihvin (nauta/possu)kera mielestäni jokin hieman vahvempi on parempi vaihtoehto. Sen kanssa sopivat ale (mieluiten vahva), vahvat belgi-alet (Chimay Blue), dubbel ja tripel-tyyliset oluet (Westmalle Tripel).

Ruoan tyypin lisäksi itselläni on yksi nyrkkisääntö: mitä tulisempi ruoka, sen purevampi olut. Joku kohtalaisen humaloitu tai katkera olut antaa vastusta tuliselle, esim chilillä maustetulle sapuskalle. Koska juoma ei kuitenkaan poista poltetta, on turha sen vuoksi juoda litrakaupalla halpaa III-lageria. Sen sijaan moni hieman miedonmpi (jopa kalliskin) olut menee vähän hukkaan tulisen ruoan kylkiäisenä, koska tulisuus peittää maun alleen. Mutta esimerkiksi erittäin vahva Indian Pale Ale (esim. Flying Dog Snake Dog IPA) potkii sopivasti vastaan tulisen ruoan alta kun sitä ottaa kulauksen välissä. Täydellinen harmonia ruoan ja oluen maun välillä.

Mielestäni stoutit eivät sovellu ruoan kera aivan yhtä hyvin kun vaalet oluet. Ne ovat ehkä paremmin "jälkiruoka-olutta". Toki niitäkin voi kokeilla. Yksi suosikki mikä toimii tummista aina ruoan kera on suomalainen Koff Porter - yllättävän hyvä suomalainen tumma olut jonka suhteen Koff on täysin ylittänyt itsensä. Suosittelen kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä ja ottamaan selvää mitkä oluet on omia suosikkeja ruokajuomana!

    

No comments:

Post a Comment